Mastiidi mõju piima koostisele

Mastiit põhjustab lehmal piimanäärmete talitluse häireid, mille tulemusena väheneb piimatoodang, suureneb somaatiliste rakkude arv ning muutub piima koostis. Sellised muutused sõltuvad mitmetest teguritest:
· Nakkuse ägedus mõjutab piimatoodangut ja koostist väga erinevalt. Sõltuvalt haigustekitaja tüübist ja looma loomulikust vastupanuvõimest võivad muutused piimas varieeruda minimaalsetest kuni täieliku piimatoodangu kadumiseni.
· Haigustekitaja leviku ulatusest sõltuvalt võivad nakatunud olla nii üksikud alveoolid kui kogu udar. Haigustekitaja levik sõltub looma individuaalsest vastupanuvõimest, tõust, vanusest ja laktatsioonijärgust.
· Piimanäärme rakkude ainevahetuse aktiivsuse vähenemine võib viia nende piimasünteesi peatumiseni.
· Haigustekitaja põhjustatud hormonaalse tasakaalu muutumisega halveneb udara verevarustus ning väheneb toodang.
· Udara ja nisade epiteeli vigastused pakuvad haigustekitajale võimalusi looma organismi tungimiseks.

Mastiidi mõju piima valgusisaldusele
Üldlevinud arvamuse kohaselt tõuseb udarapõletiku ajal piima valgusisaldus. Selline tõus on tingitud mastiiditekitajate poolt toodetud toksiinide kogunemisest verre ja nende neutraliseerimiseks vajalike antikehade arvu suurenemisest. Selle protsessi käigus transporditakse vereseerumist pärinevad valgud, nagu seerumi albumiin ja immunoglobuliin, piima koostisse.
Piima kaseiinisisaldus udarapõletiku ajal aga väheneb ja selle põhjuseks on kaseiini lagunemine. Sellist lagunemist põhjustavad mastiiti tekitavate bakterite ainevahetuse käigus tekkivad toksiinid. Madala kaseiinisisalduse tõttu ei sobi mastiidis lehmade piim juustu tootmiseks.
Mastiidist on tingitud piimas esinevate ensüümide sisalduse muutumine. Kui terve lehma piim sisaldab peamist kaseiini sünteesis osalevat ensüümi - plasmiini vähesel määral, siis mastiidi korral kandub seda märgatavas koguses verest piima läbi haigustekitajate poolt vigastatud udaraepiteeli. Plasmiinisisalduse tõusu piimas esineb ka tervetel lehmadel laktatsiooni lõpus.
Mastiidist tingitud plasmiini ja teiste valgu sünteesis osalevate ensüümide hulga suurenemine põhjustavad piima laapumisomaduste halvenemist ja piima ja piimatoodete kibedat maitset.

Mastiidi mõju piima rasvasisaldusele
Mastiit mõjutab piima rasvasisaldust vähem kui valgusisaldust. Mastiidi ajal piimarasva toodang langeb, sest piimatoodang on madal. Seevastu aga piima rasvasisaldus pisut tõuseb. Tingitud on see asjaolust, piimarasv on lahustunud väiksemas piimakoguses.

Mastiidi mõju piima laktoosisisaldusele
Udarapõletiku ajal langeb piima laktoosisisaldus ja selle põhjuseks on piimanäärme alveoolide normaalse funktsioneerimise lakkamine. Mida ägedam on põletik, seda suuremad on kahjustused piimanäärmetele ja seda madalam on laktoosisisaldus piimas.

Mastiidi mõju piima mineraalainete sisaldusele
Piima kaltsiumisisaldus on tihedalt seotud piima kaseiinisisaldusega ja mastiidi ajal see märgatavalt langeb.
Kaaliumi- ja naatriumisisaldus on omavahel pöördvõrdelises sõltuvuses - udarapõletiku ajal liigub kaalium piimast vere koostisse ja naatrium verest piima koostisse.

Koostisaine

Normaalne piim %

Piima SRA* üle 600 000 %

Piimarasv

3,5

3,6

Piimavalk

3,61

3,56

Kaseiin

2,8

2,3

Laktoos

4,9

4,4

Naatrium

0,057

0,105

Kaalium

0,173

0,157

Kaltsium

0,12

0,04

*SRA- somaatiliste rakkude arv

Infolehe koostamisel on kasutatud internetilehel www.milkproduction.com avaldatud materjale.


Viimati uuendatud 04.07.2014

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS
Rg-kood 12760791
F. Tuglase 12, Tartu linn, 50094, Eesti
Oleme avatud
E-R 8.00-16.30
EPJ Facebookis
Tel 738 7700
Faks 738 7702
epj@epj.ee

EPJ serverisse sisselogimine

Kasutaja nimi
Salasõna


mobiilID   Sisene Mobiil ID-ga
Isikukood:
GSM number:

Smart-ID
  • Isikukood (xxxxxxxxxxx)