Ristamine lihaveisekasvatuses
Lihaveisekasvatuses on laialt
levinud ristamine. Ristandveisteks nimetatakse neid loomi, kelle isa on üht ja
ema teist tõugu (ema võib olla ka ristand või tõutu), järglane saab aga isa
tõu. Ristamist ei tohi ära segada hübridiseerimisega, mille puhul vanemad on
eri liiki loomad, näiteks seebu ja veis või hobune ja eesel.
Näiteks kui paaritatakse holsteini lehma limusiini tõugu
pulliga, saadakse järglane, kes on limusiini tõugu. Viimane ei ole aga puhtatõuline,
kuna tema ema ei olnud puhtatõuline limusiin. Järglasele pärandab isa enda
omadusi 50% ulatuses ja ema niisama palju. Ristandeid eristatakse tõulisuse
astme järgi kas esimese, teise või kolmanda põlvkonna loomadeks. Veresuse
protsendi järgi on esimene põlvkond 50, teine 75 ja kolmas 87,5% veresusega.
Alates neljandast põlvkonnast tunnistatakse lihaveiste puhul nad
puhtatõulisteks. Sellist ristamismeetodit nimetatakse vältavaks ristamiseks.
Selle meetodiga said paljud piimaveisekasvatajad muuta oma karja
lihaveisekarjaks. See on eesmärgi saavutamiseks küll kõige odavam meetod, kuid
võtab aega vähemalt 7-8 aastat.
Tavaliselt paaritati meil hulgaliselt holsteini ja eesti
punast tõugu lehmi aberdiin-anguse või limusiini tõugu pullidega ja
lihaveisekasvataja staatuse sai omanik juba esimese põlvkonnaga. Pullmullikad
realiseeriti lihaks ja lehmikud aretati edasi. Tähtis on vaid see, et
paaritamiseks kasutatav pull oleks puhtatõuline.
Enamikes riikides toodetakse veiseliha esimese põlvkonna
ristanditega. Ka puhtatõuliste veistega võib liha toota, kuid see on
ebaökonoomne, sest tõuveis maksab rohkem kui lihaveis. Puhtatõulisi lihaveiseid
on kogumassiivist vaid 15‑20% ja noorpullid müüakse tootmiskarjadesse
emasloomade paaritamiseks.
Eesti tingimustes sobivad meie piimatõugude paaritamiseks
peaaegu kõik tõud, välja arvatud väikesed lihatõud nagu šoti mägiveis,
gallovei, dexter. Kõige sobivamad on suured ja lihaselised tõud nagu šarolee,
limusiin, akviteeni hele jt. Nende tõugudega saadakse ristandite puhul häid tulemusi,
järglaste nuuma- ja lihaomadused on märgatavalt paremad kui ematõugudel. Kui
paaritada väikest tõugu pullidega meie piimaveiseid, saadakse suhteliselt
väikesed loomad, kellega lihatootmine ei ole ökonoomne. Erandina on meil eesti
maakarja lehmi seemendatud kõige väiksema, dexteri tõugu pulli spermaga, et
vältava ristamisega saada miniloomi.
Välisriikides on lihatõugu veiseid paaritatud omavahel,
et saada väga heade nuuma- ja lihaomadustega järglasi. Ristamist tuleb alati
teha kindla eesmärgiga, tuleb teada, mida oodata ühelt või teiselt
tõukomponendilt. Kas tahetakse järglastel saada paremaid sigimisomadusi,
suuremat kasvukiirust, paremat rümbakvaliteeti jne. Näiteks suuremat ammlehma
piimatoodangut pärandab simmental, häid sigimisomadusi hereford ja
aberdiin-angus, suurt kasvukiirust šarolee, võimsat lihastikku akviteeni hele,
šarolee, belgia sinine jne. Vältida tuleb kaksiklihaseid omavat tõugu veiste
omavahelist ristamist nagu belgia sinine ja piemont. Näiteks belgia sinise
puhtatõuliste puhul saadakse vasikad ilmale vaid keisrilõike abil. Kahe sellise
tõu ristamine muudaks poegimise veel raskemaks. Üldiselt belgia sinise ja
piimatõu esimese põlvkonna ristandid sünnivad võrdlemisi kergelt, aga teise
põlvkonna puhul tuleb olla juba ettevaatlik, sest meil on selles osas veel kogemusi vähe.
Ka meil Eestis on ligi 80% lihaveistest erineva
veresusastmega ristandid, nii et omanikel tuleb otsustada, kas minna suuremat
kulutust, tähelepanu ja täpsust nõudvat puhtatõuliste lihaveiste aretuse teed
või toota liha ristandite baasil, mis nõuab palju vähem täpsust, vaeva ja
konkurentsi.
Aigar Suurmaa
Loomakasvatuskonsulent