Kontroll-lüpsi läbiviimine kolmekordsel lüpsil (lihtsustatud meetod)

Kontroll-lüpsi läbiviimine

Kontroll-lüpsi tegemisel mõõdetakse piimakogus kõigil kolmel lüpsikorral. Piimakogus mõõdetakse kilogrammides kümnendiku täpsusega ehk üks koht peale koma (nt 20,1). Piimaproov võetakse lõunasel lüpsikorral (lüpsi algus 10.00…17.59). Proovipudelisse võetakse ca 40 ml piima (piimaproovipudel täidetakse 4/5 ulatuses). EPJi esitatakse 24 tunni piimatoodang (kolme lüpsikorra piimatoodangute summa) ja piimaproovipudeli positsiooninumber kastis.
Kui farmis on lehmi, keda lüpstakse kaks korda, esitatakse nende kontroll-lüpsi tulemused eraldi teise grupinumbriga. Näiteks farmis nr 1 grupis nr 1 on kasutusel 3-kordne lüps, kuid samas farmis nr 1 tehakse väiksema piimatoodanguga lehmade kontroll-lüpsi vahelduvmeetodil. Nende jaoks on moodustatud grupp nr 2.

Elektroonilisel andmeedastusel moodustatakse andmefail ja saadetakse EPJi. Juhend faili moodustamiseks on Vissukeses: Sündmused – Failivahet. - Juhend
Kui kontroll-lüpsi andmed edastatakse laudalehel, kasutatakse standardkontroll-lüpsi laudalehte. Laudalehe päise täitmine: kuupäeva lahtrisse kirjutatakse kolmekordsel lüpsil lõunase lüpsi kuupäev, lüpsi algusajad veerandtunni täpsusega: kontrollpäeva hommikuse lüpsi algusaeg (laudalehe päises 1.) ja lõunase lüpsi algusaeg (lüpsikord, millal võetakse piimaproov, laudalehe päises 2.). Lüpsiajad on vajalikud lüpsidevahelise intervalli saamiseks. Kui etterükitud laudalehe asemel kasutatakse tühja blanketti, märgitakse ära lüpsikordade arv (3). Igale lehele tuleb märkida proovikasti number ja proovide arv kastis.

Toodangu arvutamine

Piimatoodang avaldatakse kontrollpäeval mõõdetud piimakoguse põhjal. Kuna piimakogus mõõdetakse kõigil kontrollpäeva lüpsikordadel, ei ole päevatoodangut vaja ümber arvutada.
Piima valgu-, laktoosi- ja karbamiidisisaldus ning somaatiliste rakkude arv avaldatakse piimaproovi analüüsitulemuse põhjal. Valgu-, laktoosi-, karbamiidisisaldus ning somaatiliste rakkude arv, mis on saadud keskpäevase piimaproovi analüüsimisel, on suures korrelatsioonis kontrollpäeva keskmise piimaproovi analüüsitulemustega.
Ka keskpäevase piimaproovi rasvasisaldus annab täpseima tulemuse võrreldes teiste lüpsikordadega, kuid rasvasisaldust tuleb siiski korrigeerida. Piima rasvasisaldust korrigeeritakse EPJs, kasutades USA teadlase George Wiggansi poolt välja töötatud kordajaid.

Selleks, et keskpäevasel lüpsil võetud piimaproov annaks võimalikult täpse tulemuse, peaksid vahed lüpsikordade vahel olema võrdsed: 8:8:8.

Kontroll-lüpsi meetodi muutmise soovi korral tuleb esitada EPJ-le kirjalik avaldus.

Lähem info maakonna jõudluskontrolli spetsialistilt või EPJst: Aire Pentjärv, tel 738 7730,
Vaike Konga, tel 738 7751.


Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS
Rg-kood 12760791
F. Tuglase 12, Tartu linn, 50094, Eesti
Oleme avatud
E-R 8.00-16.30
EPJ Facebookis
Tel 738 7700
 
epj@epj.ee

EPJ serverisse sisselogimine

Kasutaja nimi
Salasõna


mobiilID   Sisene Mobiil ID-ga
Isikukood:
GSM number:

Smart-ID
  • Isikukood (xxxxxxxxxxx)